A gombaszedés főszezonja: Milyen gombákat, mikor és hogyan érdemes felfedezni? A gombaszedés izgalmas és kifizetődő tevékenység, amely a természet közelségét és a friss gombák felfedezésének örömét hozza el. De vajon mit, mikor és hogyan érdemes keresni
A gombaszedés napjainkban virágkorát éli: az erdőkben egyre több izgalmas túra, tapasztalt szakellenőr és lelkes gyűjtő bukkannak fel. Ugyanakkor fontos figyelni a fokozódó kockázatokra is, hiszen a természet csodái mellett a veszélyek is megjelennek.
A közösségi média és a vezetett túrák hatására robbanásszerűen nőtt a gombaszedés népszerűsége Magyarországon. Az utóbbi években több gombaszakellenőri képzés is indult - ma már 4-5 hazai tanfolyam is elérhető -, és megszaporodtak az egyesületi túrák is. Október környékén van a főszezon, ilyenkor a legtöbben járják az erdőket kosárral a kezükben. Nagy Bendegúz gombaszakellenőr, az AcNewsnak árulta el, hogy milyen gombákat érdemes keresgélni a hazai erdőkben:
Bár a legtöbb mérgezés nem zárul tragikus kimenetellel, évente mégis 8-20 haláleset történik. Nagy Bendegúz hangsúlyozza, hogy elengedhetetlen, hogy mindig megbízható forrásból szerezzük be az élelmiszereinket, és ne feledkezzünk meg a gombák vizsgálati igazolásának kéréséről sem.
A legideálisabb, ha friss és roppanós gombát választunk: ha a gomba már megpuhult, elszíneződött, vagy spórákat kezd el szórni, akkor célszerű inkább krémleves készítésére fordítani.
Szerencsére Magyarországon kevés a "kókler" - a szakellenőrök felkészültek, bár vidéken és néha Budapesten (például a Széll Kálmán téren) előfordul illegális árusítás. "Ha lehet ne vegyünk aluljárókból, minden féle gyanús alakoktól gombát" - mondja a szakellenőr. A becsomagolt, zárt gombákat sem ajánlott boltban megvenni, mert visszarohadhatnak saját párájukban.
Bendegúz, az Adventure of the Forest közösség megálmodója, már nyolc éve kalauzolja az érdeklődőket a Pilis varázslatos tájain, a Budai-hegység festői ösvényein, a Mátra zöldellő dombjain, a Bükk lenyűgöző szépségében, sőt, még Szlovákiában is felfedezőutakat vezet. Emellett különleges szarvasgombás túrákat is szervez, ahol a résztvevők a természet rejtett kincseivel ismerkedhetnek meg.
"Folyamatosan gyűjtöm a gombákat, alaposan megvizsgálom és értékelem őket. Ha ehetőek, örömmel osztom meg a résztvevőkkel. Gyakran ajánlok melléjük ízletes recepteket is." - meséli.



