Afrikai férfiakon végeztek kísérletet a nyugati étrend hatásainak vizsgálatára, és az eredmények rendkívül érdekesek lettek.

Az öreg kontinens népeinél egyértelműen megfigyelhető, miként hat a modern nyugati étrend a szervezetükre.
A különböző kutatások folyamatosan rámutatnak arra, hogy a magas kalóriatartalmú, erősen feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása egészségügyi kockázatokat rejt. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy sok alternatív étrend nem veszi figyelembe a kevésbé elterjedt, de rendkívül gazdag tradicionális konyhákat, mint például az afrikai kultúrák ízletes és tápláló ételeit. Ezek a hagyományos fogások nemcsak az egészséges táplálkozás szempontjából lehetnek értékesek, hanem a kulturális sokszínűség szempontjából is fontos szerepet játszanak.
A korábbi kutatások többnyire olyan étrendekre összpontosítanak, mint a japán vagy a mediterrán diéta. Viszont nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a hagyományos afrikai étrendekből is rengeteget tanulhatunk.
Quirijn de Mast, a holland Radboud Egyetem orvosi karának szakértője, a Science Alert híradása alapján hívta fel a figyelmet erre a fontos megállapításra.
De Mast és munkatársai a Nature folyóiratban közzétett tanulmányukban a nyugati ételek, amelyek Afrikában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hatását vetették össze a hagyományos helyi táplálkozással. A kutatás során 77 egészséges helyi férfit vizsgáltak, akik vagy a fehér kenyér, kolbász és sültkrumpli jellemzte nyugati étrendet követték, vagy inkább a Kilimandzsáró vidékének hagyományos ételeit részesítették előnyben, mint például a kiburu, azaz utifűmagos babfőzelék, valamint az mbega, az erjesztett banános-köles sör.
Az önkéntesek egy hét után étrendet cseréltek és minden esetben vérvizsgálat segítségével ellenőrizték a következményeket. A kutatók megállapították, hogy a Kilimandzsáró-étrend elhagyása a gyulladást jelző fehérjék mennyiségének emelkedésével és a bakteriális vagy gombás patogénekre adott csökkent immunválasszal járt, emellett súlynövekedés volt mérhető a résztvevőknél. A fordított átállás ugyanakkor erősebb immunreakciót eredményezett például a Candida gombával szemben.
A kutatás egyik legérdekesebb felfedezése az volt, hogy az egyhetes étrendi változtatások hatásai még egy hónappal később is észlelhetők voltak a vérvizsgálatok során.