Rendkívüli mértékben fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát ez a közkedvelt fogás – de van egy jó hír is: megtudtuk, hogyan csökkenthetjük ezt a kockázatot.

A vastagbélrák mindkét nemet érintő, Magyarországon a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, amely komoly kihívást jelent a lakosság számára. A jó hír azonban az, hogy tudatos étkezési szokások kialakításával jelentősen csökkenthetjük a betegség kockázatát. Kutatások szerint az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a normál testsúly megtartása, valamint a mértékletes alkoholfogyasztás együttesen akár több mint egyharmaddal is mérsékelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyeit. Érdemes tehát figyelmet fordítani ezekre a tényezőkre, hogy egészségesebben élhessünk és csökkenthessük a kockázatokat.
A táplálkozás alapvető fontosságú a vastagbélrák megelőzésében, de nem mindegy, hogy mit választunk az étkezéseink során! Egyes ételek, amelyek látszólag ártalmatlanok, valójában hozzájárulhatnak a kockázat növekedéséhez. Érdemes tehát tudatosan válogatni az élelmiszerek között!
Sokan imádják a szaftos hamburgert vagy a grillen készült steaket, de fontos figyelembe venni, hogy a rendszeres vöröshús-fogyasztás (mint a marha, sertés és bárány) fokozhatja a vastagbélrák kockázatát. A kutatók még nem derítették ki teljesen, mi áll ennek a jelenségnek a hátterében, de úgy vélik, hogy a hús önmaga vagy a magas hőmérsékleten történő sütés során keletkező rákkeltő vegyületek játszhatnak szerepet ebben. A Rákkutatási Világalap ajánlása alapján célszerű hetente legfeljebb 350-500 gramm vörös húst fogyasztani, hogy csökkentsük a kockázatokat.
A 2024-es tanulmányban megfigyelték, hogy a feldolgozott és a feldolgozatlan vörös húsok napi 10 grammal való növelése 5%-kal emelte az előrehaladott vastagbéladenomák (ACRA) kialakulásának kockázatát. Ezek az elváltozások a vastagbélben jelentkeznek, és idővel potenciálisan rákos megbetegedésekké fejlődhetnek. A kutatás során azt is megállapították, hogy a mértékletes fogyasztású feldolgozatlan vörös húsok beilleszthetők egy kiegyensúlyozott étrendbe, míg a feldolgozott húsok esetében a helyzet már sokkal aggasztóbb.
A füstölt, pácolt, sózott, vagy vegyi anyagokkal tartósított húsok, mint például a hot dog, bacon, sonka, szalámi, kolbász és a csomagolt felvágottak, komoly egészségügyi kockázatokat rejtenek. Kutatások szerint ezek a termékek akár 11%-kal is megnövelhetik a vastagbél- és gyomorrák kialakulásának valószínűségét. Éppen ezért érdemes mértékkel fogyasztani őket, hogy megőrizzük egészségünket és csökkentsük a betegségek kockázatát.
Ugyan nem étel, de a felsorolásból kihagyhatatlan: már két-három pohár alkohol is 20%-kal növelheti a kockázatot, ennél több pedig akár 40%-kal is. Aki rendszeresen napi három pohárnál többet iszik, annak érdemes lehet orvosával konzultálni a vastagbélrák szűrésének szükségességéről.
Szerencsére léteznek olyan ételek, amelyek rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vastagbélrák kockázatát.
A kutatók folyamatosan vizsgálják a táplálkozás és a vastagbélrák közötti összefüggéseket, így a jövő tanulmányai tovább árnyalhatják a képet a rákos megbetegedés és az étrend kapcsán.