Készíts el egy különleges, ínycsiklandó, 2 fogásos menüt hússal mindössze 460 forintból! Az inflációs időszakokban is lehet finom ételeket varázsolni a konyhában, ha ügyesen válogatunk az alapanyagok között. Fedezd fel, hogyan készíthetsz el egy laktató e


Mit készítsünk, amikor szárnyra kaptak az élelmiszerárak? Íme egy két fogásos menü, amely kíméli a pénztárcádat, mégis ízletes és laktató!

Közeleg az idő, hogy bevezessük az inflációs menü fogalmát. Régen voltak már könnyebb idők, mint amilyeneket most tapasztalunk. Az élelmiszerek ára olyan szédítő sebességgel nő, hogy szinte alig bírunk lépést tartani a változásokkal. A különféle intézkedések sajnos nem igazán hoznak megoldást: amit a réven nyerünk, azt a vámon azonnal el is veszítjük. Hiába lett olcsóbb a tejföl, ha az alma kilója már 800 forint, és a bevásárlás végösszege semmivel sem csökkent a múlt hetihez képest, sőt, inkább még emelkedett is!

Most már tényleg fontos, hogy tudatosan közelítsünk a vásárláshoz és a főzéshez, ha el akarjuk kerülni, hogy hó végére kifogyjunk a költségvetésből. Ugyanakkor bizonyos dolgokból nem szeretnénk lemondani: az asztalunkra továbbra is egészséges, tápláló és ízletes ételeknek kell kerülniük.

Mindenkinek eltérő a pénzügyi helyzete, és különböző dolgokat engedhet meg magának. Azonban, ha betartunk néhány alapelvet, jelentős összegeket takaríthatunk meg anélkül, hogy lemondanánk a kedvenc ételeinkről.

Egy remek módszer, hogy elkerüljük a túlárazott sarki kisbolt csapdáját, ha hetente néhányszor ellátogatunk a közeli diszkont áruházba. Ott jóval kedvezőbb áron szerezhetjük be a szükséges alapanyagokat! Érdemes kialakítani egy bevásárlólistát, amelyre folyamatosan felírjuk azokat a termékeket, amik elfogytak és pótolni kell. Azonban a heti menütervezés már nem annyira praktikus, így inkább rugalmasan közelíthetjük meg a vásárlást.

Egyszerűbben: karfiollevest akkor kell főzni, amikor akciós a karfiol. Figyeljük, hogy aktuálisan mit kínálnak olcsóbban, és használjuk bátran a kuponokat, hűségkedvezményeket, mert ezzel is egy csomó pénz a zsebünkben marad.

Itt az idő, hogy végre lépéseket tegyünk az egészségünk érdekében, és búcsút intsünk az üdítőknek! Hiszen ezek csupán felesleges kalóriák és pénzkidobás. A nyár közeledtével pedig itt a tökéletes alkalom, hogy kihasználjuk az akác és bodza csodás időszakát – készítsünk inkább saját, ízletes házi szörpöt! Ez nemcsak egészségesebb, de a természet ízeit is magában hordozza!

A legköltséghatékonyabb megoldás talán Dr. Schwab Richárd tanácsának követése lenne, aki azt javasolja, hogy napi fél kiló zöldség fogyasztása elegendő az egészségünk megőrzéséhez. Ha már ennyit sikerül elérnünk, és csak néhány alkalommal engedünk meg magunknak húst hetente, akkor mind egészségi, mind pénzügyi szempontból sokkal jobban járunk. Persze, az én családom is furcsán nézne, ha karalábé szeleteket tálalnék fel ebédre, de a hüvelyesek, mint a bab, borsó, csicseriborsó, lencse és szója, bőséges fehérjeforrást kínálnak, és ár-érték arányban simán verik a csirkehúst. Ezekből ízletes szendvicskrémeket, falafelokat vagy akár indiai dahl-t is készíthetünk, ami egy remek főételként szolgálhat.

A konzerv hüvelyesek ára sokszor borsos, de van egy okos trükk, amivel spórolhatunk! Főzzünk meg egyszerre egy nagy adag száraz babot vagy csicseriborsót, majd osszuk el adagonként és fagyasszuk le. Így, amikor szükségünk van rá, csak elővesszük a fagyasztóból, és máris készen áll egy finom ételhez. Ezzel nemcsak pénzt takarítunk meg, hanem mindig friss és tápláló alapanyaghoz is jutunk!

A másik sarkalatos pont, ami szintén nem olcsó mulatság, mégis szeretnénk, ha kerülne az asztalra, az a friss gyümölcs. Sajnos ehhez nem vagyunk jó időben, mivel éppen most a legdrágább, de egyrészt ebből is mindig vannak akciók (szerencsés esetben nem az áfonyát akciózzák le), és hamarosan most már jön a szezon. Addig is a sárgarépa és a káposztafélék legyenek a barátaink, ezek olcsók, ugyanakkor főzve és nyersen elrágcsálva vagy salátának is finomak.

A hagyományos magyar konyha gazdag ízekben és olcsó, de laktató ételekben. Gondoljunk csak az ízletes főzelékekre, amelyekhez egy egyszerű tükörtojás tökéletes kísérő lehet. Ne feledkezzünk meg a klasszikus paprikás krumpliról sem, ami nemcsak pénztárcabarát, hanem ha egy kis füstölt kolbászt is adunk hozzá, igazi ízélményben lesz részünk. A káposztás tészta, a krumplis tészta és a tojásos nokedli fejes salátával szintén remek választások, hiszen gazdaságosak és laktatnak. Érdemes a hagyományos levesekhez is visszatérni, hiszen ezek nem csupán olcsók, de tele vannak friss zöldségekkel, így észrevétlenül juttathatunk be sok tápanyagot is a szervezetünkbe.

Most következzen egy különleges menüsor, amely kétféle főételt tartalmaz négy fő részére, mindössze ezer forint alatt személyenként. A sót, fűszereket és zsiradékot alapvető hozzávalóknak tekintettük a konyhában, így ezeket nem vettük figyelembe a költségvetésben.

A-menü: 870 Ft/fő - Káposztaleves, amely felmelegíti a lelket, és ínycsiklandó húsgombócok paradicsomszószban, tálalva friss spagettivel.

B-menü: 460 Ft/fő - Ízletes káposztaleves, mellette pedig szaftos hagymás bab kolbásszal.

Ezt a receptet érdemes elmenteni, mert ezen az elven gyakorlatilag bármilyen zöldséglevest elkészíthetünk. Rengeteg rostot tartalmaz, ezért nagyon egészséges és kiválóan telít, ezért a fogyókúrás menüt is alapozhatunk rá.

Ha a mélyhűtőben található egy kis zöldbab, borsó vagy akár egy padlizsán, ezekkel még ízletesebbé varázsolhatjuk ezt az ételt. De ne aggódj, plusz zöldség nélkül is tökéletesen megállja a helyét!

Ez az étel különlegessége abban rejlik, hogy bár tartalmaz húst (kolbászt), mégsem ez a főszereplő. A gazdag, füstös és fűszeres ízvilág szinte varázslatosan gazdagítja az összhatást, és igazán emlékezetessé teszi az élményt.

Természetesen, ha konzerv babból csináljuk, akkor ez egy 20 perces étel, csak sokkal-sokkal többe kerül. Ebből is látszik, hogy pénz helyett az időnkkel is fizethetünk az ételért. Már ha abból van még felesleges.

Related posts