Fedezd fel az okra különleges világát – ez az egzotikus zöldség tökéletesen megfér a magyar kertekben! Tanuld meg, hogyan termesztheted és készítheted el ezt a különleges növényt, amely új ízeket és színt vihet az asztalodra!
Az okra, amit bámia néven is ismerünk, számos ország gasztronómiájában kulcsszerepet játszik, ám Magyarországon még mindig viszonylag ismeretlen. Pedig a hazai klíma lehetőséget kínál a termesztésére, és ezzel egy új, izgalmas ízvilágot vihetünk be a konyhánkba.
Az okra származása a mai napig rejtélyes kérdés, amely körül sokféle elmélet kering. Egyes tudósok Nyugat-Afrikát tartják az okra eredeti hazájának, míg mások a Felső-Nílus völgyét, amely magában foglalja a jelenlegi Etiópia, Szudán és Eritrea területeit, jelölik meg fő szülőföldjeként. Ami biztos, hogy az okra a mályvafélék családjába tartozik, és botanikai szempontból inkább gyümölcsnek tekinthető, semmint zöldségnek.
Az afrikai rabszolgák az Újvilágba érkezve nem csupán magukkal vitték történeteiket és hagyományaikat, hanem egy különleges növényt is, amelynek magjait hajukban rejtették el. Ezzel a találékonysággal került az amerikai kontinensre, ahol az Egyesült Államok déli államaiban és Brazíliában gyorsan elterjedt. A meleg és párás éghajlat ideális körülményeket biztosított a termesztés számára. Ennek a növénynek a konyhákban betöltött szerepe nem áll meg itt; a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában, Indiától Srí Lankáig, számos ízletes étel alapanyaga lett. Már a 17. században is érezhető volt az oszmán birodalom palotakonyháiban, ahol a népszerűsége miatt külön okrafelelős tisztséget hoztak létre, ami jól tükrözi a növény iránti vonzalmat és jelentőségét az ételek világában.
Dél felé haladva, Bulgária és Törökország területén régóta elterjedt és használt növényfajról van szó. Magyarországon viszont csupán néhány bátor kísérletező kertész és hobbikertész fektet bele időt és energiát ebbe a növénybe. Pedig a klímaváltozás hatására a hazai éghajlat egyre inkább kedvezővé válik a termesztéséhez, így érdemes lenne jobban felfedezni és kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.
Az okra alapvetően trópusi eredetű növény, de a mérsékelt égövön is sikerrel lehet próbálkozni vele. A magokat április elején érdemes elvetni cserepekbe, majd májustól fokozatosan kiültetni a szabadba. Lassú csírázása miatt nem árt türelemmel lenni, akár két hét is eltelhet a kelésig.
Ültetés előtt érdemes alaposan megöntözni a palántákat, hogy egészségesen induljanak növekedésnek. A cél az, hogy a lehető legnagyobb földlabdával, és a gyökerek minimális sérülésével helyezzük őket a kertbe. Amennyiben valaki közvetlenül a szabadba kívánja vetni a magokat, javasolt május közepéig várni, amikor a fagyveszély már elhárult. Ekkor a magokat 2-4 cm mélyen érdemes elhelyezni a talajban, hogy megfelelő körülmények között fejlődhessenek.
A növény közepes fényigényű, a nyári hónapokban, különösen júniusban fejlődik a legintenzívebben. A félárnyékot is jól viseli, ugyanakkor vízigényes: fejlődésének első szakaszában rendszeres öntözést kíván. Magyarországi viszonyok között öntözés nélkül aligha lehet sikeresen termeszteni. Betegségekkel szemben alapvetően ellenálló, de a lisztharmat és poloskák megjelenésére számítani lehet.


