Húsvéti meglepetések: váratlan áremelkedések és lenyűgöző árcsökkenések!


Fedezze fel az élelmiszeripar legújabb trendjeit és innovációit a Portfolio Csoport által 2024-ben életre hívott, prémium színvonalú szakmai rendezvény keretében! Ne hagyja ki ezt a páratlan lehetőséget, hogy találkozhasson a szektor kiemelkedő képviselőivel és bővíthesse szakmai kapcsolatait!

Az év kezdetén jelentős gyorsulás tapasztalható az élelmiszerek áremelkedésében; februárban 7,1%-ra, márciusban pedig 7%-ra nőtt az infláció mértéke. Ez előre jelezte, hogy a hagyományos húsvéti ételek ára is magasabb lesz idén, mint az előző évben. Ugyanakkor több alapvető élelmiszert védett az árrésstop, amely március 17-én lépett hatályba.

A húsvét nélkülözhetetlen terméke a tojás, amelynek ára a KSH szerint 26,8 százalékkal emelkedett. Idén bőven 90 forint felett kell fizetni egy tojásért, ezen pedig az árrésstop is csak kicsit tudott mérsékelni: 3-4 forintot.

Az AKI részletesebb adatai szerint a ketreces tartású M méretű tojások termelői ára 2025 14. hetében, vagyis április elején, az egy évvel korábbihoz képest 27, az L méretűeké 38 százalékkal nőtt. A mélyalmos tojások ára mérettől függetlenül szintén 38 százalékkal emelkedett.

A zöldségek piacán vegyes ármozgások figyelhetők meg. Általánosságban elmondható, hogy a friss zöldségek ára átlagosan 7 százalékkal nőtt a KSH szerint, de ezen belül nagy eltérések vannak.

A legfrissebb KSH statisztikák szerint a vöröshagyma ára a kiskereskedelemben 16,6%-kal csökkent. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján a nagybani piacon a barna héjú belföldi vöröshagyma ára mérettől függően akár 72%-kal is visszaesett, míg a lila héjú változat esetében 10,6%-os növekedést tapasztaltunk. Ezzel szemben a zöldhagyma ára 20%-kal, a póréhagyma ára pedig 16,7%-kal emelkedett.

Az import hagymafélék esetében az osztrák barna héjú vöröshagyma ára 25, a hollandiai lila héjúé 29,1 százalékkal lett olcsóbb, míg az olasz zöldhagyma ára változatlan maradt.

A paradicsom ára is emelkedett: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 20,7%-kal drágult, míg az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) statisztikái alapján a gömbparadicsom ára 2,2-12,5%-kal, a fürtös paradicsom 15,4%-kal, a koktélparadicsom pedig 16,7%-kal lett költségesebb. Ezen kívül az importált spanyol fürtös paradicsom ára 40,6%-kal, míg a koktélparadicsomé 2,5%-kal emelkedett.

Az uborka ára 14,9 százalékkal emelkedett a KSH szerint, miközben az AKI szerint

A belföldi kígyóuborka ára drámai módon, 50 százalékkal emelkedett, míg a spanyol import uborkák ára viszont 3 százalékkal csökkent.

A paprika piacán érdekes ellentmondások figyelhetők meg. Míg a hazai, töltésre szánt paprika ára csökkenő tendenciát mutat, addig a hegyes paprika ára drámai módon, akár 30%-kal is megemelkedett. Ezen kívül a lecsópaprika ára is emelkedett, 5%-os növekedéssel. Az importált spanyol hegyes paprika pedig 13,9%-os áremelkedést könyvelhetett el.

A kaliforniai paprika ára az utóbbi időszakban drámai emelkedést mutatott, hiszen 75 százalékkal nőtt.

A retekfélék körében a belföldi hónapos retek ára 16,8, a jégcsap reteké 4,2, a müncheni sör reteké 11,8, a fekete reteké pedig 30,9 százalékkal nőtt. Ezzel szemben az olasz hónapos retek ára 21, a müncheni sör reteké 11,1 százalékkal csökkent.

A fehér kenyér ára a KSH szerint 9,1 százalékkal emelkedett és elérte a 955 forintot. A félbarna esetében 766 forintos kilónkénti árral számolhatunk, amely 4,1 százalékos emelkedés. A zsemle 7,6 százalékkal lett drágább.

A húsfélék közül a sertéscomb ára 5,9 százalékkal nőtt, míg a csirkemellfilé esetében kiugró, 24,2 százalékos drágulás tapasztalható. Ezek ugyanakkor árrésstopos termékek, amelyek ára az utóbbi hetekben némiképp mérséklődött, függően a korábbi árrésektől.

A vágóbárányok esetében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint – melyek nem a kiskereskedelmi árakat tükrözik – 10%-os árcsökkenés figyelhető meg a termelői piacon. Az idei év 14. hetében a kilogrammonkénti ár 1750 forintra mérséklődött, míg tavaly ez az összeg még 1950 forint volt.

A pulykamell sonka ára mérsékelten, mindössze 1,9 százalékkal emelkedett. Ezzel ellentétben a téliszalámi ára 4 százalékkal csökkent, míg a szárazkolbász ára 0,9 százalékkal emelkedett.

A tejtermékek világában a 20%-os tejföl ára 6,5%-kal, míg a 12%-os tejfölé 7,3%-os emelkedésen ment keresztül. A vaj ára viszont még ennél is jelentősebb, 14%-os drágulással szembesült. Fontos megjegyezni, hogy ezek az árak mind árrésstopos termékek, és a tejtermékek között volt a legmarkánsabb áresés tapasztalható.

Bár az élelmiszerek inflációja az év elején ismét gyorsult, és számos húsvéti alapanyag - különösen a tojás, a zöldségek, a tejtermékek és a húsok - jelentős mértékben drágult, az árrésstop enyhített bizonyos termékek árán. Ugyanakkor az árak változása erősen szórt: míg egyes import zöldségek olcsóbbak lettek, addig más termékek - mint például a belföldi koktélparadicsom, kígyóuborka vagy kaliforniai paprika - kiugróan drágultak. Az is látszik, hogy a hagyományos húsvéti menü összköltsége idén összességében magasabb, mint tavaly, bár az áremelkedés mértéke terméktől és származási helytől függően változik.

Related posts