**Klimax és túlsúly: Az életmódváltás sikerének titkai** A klimax sok nő számára nemcsak a hormonális változások időszaka, hanem a testsúlyproblémák is felerősödhetnek ebben az időszakban. Az életmódváltás azonban nem csupán lehetséges, de rendkívül haté


A változókorral járó súlygyarapodás már önmagában is kihívást jelent, és az év végi ünnepi lakomák csak tovább fokozzák ezt a problémát. De mit tehetünk ebben a helyzetben? Mire érdemes odafigyelni? Mi az, ami valóban hatékony a makacs pluszkilók elleni harcban? Lássuk, milyen lépéseket tehetünk!

A legfrissebb felmérések alapján a változókor során a nők jelentős része, körülbelül minden második nő, küzd a súlygyarapodás ellen, ami elsősorban az ösztrogéntermelés csökkenésének és az emésztési folyamatok lelassulásának tudható be.

Ha fel akarjuk venni a harcot a lassan, de biztosan felkúszó kilókkal szemben, akkor az étrendünkön változtatni kell. Első körben vezessük be a következőt: legyen kevesebb a kávé, a cukor, az üdítő, azaz iktassuk ki a cukros és feldolgozott ételeket az étrendünkből.

A menopauza időszakában a megfelelő étkezés kialakításához segítségünkre lehet a mediterrán étrend. Erre az étrendre jellemző a növényi eredetű nyersanyagok - a gabonafélék, a friss gyümölcsök, az olívaolaj - túlsúlya, de a tengeri halak fogyasztása mellett kis mennyiségű vörös húst is tartalmaz, és csak módjával, de a tej és a tejtermékek is jelen vannak benne. A szezonalitás az alapanyagok terén szintén fontos elem (sárgarépa, cékla, karalábé, fokhagyma, brokkoli, torma, narancs, mandarin, kivi, gránátalma, grapefruit).

Próbálkozzunk egy kicsit az ázsiai táplálkozással: az alapélelmiszerek között kiemelkednek a friss zöldségek, édes gyümölcsök, különféle gabonák és olajos magvak. A gyógy- és fűszernövények is fontos szerepet játszanak az étkezésekben, mint ahogy a szója is, amely a mindennapok része. Hetente egyszer vagy kétszer húst, tojást és tengeri herkentyűket is fogyasztanak, míg a növényi tejek rendszeres vendégnek számítanak az asztalon. Az édességek viszont ritkább alkalmakra maradnak, így megőrizve az egészséges egyensúlyt.

Érdemes beilleszteni az étrendbe a vitaminokban és nyomelemekben - kalcium, vas, magnézium, stb. - gazdag ételeket, de fontos szerepet kell kapniuk a többi között az antioxidánsoknak, a fitoösztrogén-tartalmú, hormonszerű hatású élelmiszereknek, így a szójának vagy a lenmagnak, vagy a hüvelyeseknek, és a menünk részei lehetnek a gabonák, álgabonák, a szívvédő növényi olajok, a citrusfélék, a káposzta- és hagymafélék, az almatermésűek, a szellemi frissességet is védő bogyós gyümölcsök. Továbbá az alvássegítő triptoftánt tartalmazó olajos magvak, sovány húsok, zöldségek, a csontritkulás megelőzéséhez szükséges kalciumban gazdag sajtok, tejtermékek, magvak, illetve most, a téli időszakban méltán népszerű aszalt gyümölcsök is.

Kiváló ötlet: egyszerű, mégis ízletes élvezet - grillezett lazac roppanós brokkolival!

Elkészítjük a lazacot: 10 dkg filét sózunk és borsozunk, majd olívaolajban pár perc alatt aranybarnára sütjük, végül friss citromlével megbolondítjuk. Köretnek pároljunk egy kis brokkolit, amit olívaolajjal locsolunk meg, majd szórjuk meg ízletes szeletelt mandulával, hogy még különlegesebb legyen az étkezés.

Related posts