Pásztor Erzsi könnyes szemmel osztotta meg velünk emlékeit a háború alatt elfogyasztott ételekről.
Videón, ahogy a Boeing lakott területre csapódik és hatalmas tűzgömb emelkedik a magasba
Ahogyan azt korábban említettük, a 88 éves Kossuth-díjas színművész súlyos vérszegénysége következtében jelentős, 15 kilós súlycsökkenésen ment keresztül. Áprilisra már alig érte el az 50 kilogrammot, ami arra kényszerítette, hogy teljesen átalakítsa ruhatárát. A betegségéről részletesen beszélt, feltárva a nehézségeit. Továbbá, nemrég egy baleset is történt vele: a Játékszínből távozva egy parkoló autó alá csúszott, ami újabb kihívások elé állította.
A Szomszédok egykori Janka nénije most könnyek között emlékezett vissza arra az időszakra, amikor kislányként megismerte a nélkülözést és a félelmet.
Bár 1940 decemberében a háború frontja még nem hódította meg Magyarországot, a Híradó Filmszínház egy különleges kiadásban tálalta a nézők elé, hogyan lehet fillérekből ízletes és egyszerű ételeket készíteni. Azonban 1944-ben a megérkező front óriási rombolást hozott magával, amely soha nem tapasztalt szenvedéseket és pusztítást okozott az ország népének.
Pásztor Erzsi nyolcéves korában nagymamája újpesti otthonában került biztonságba, mivel édesanyja lakásának nem volt pincéje, ahol elrejthették volna magukat a légitámadások idején. Emlékei között élénken él a folyamatos félelem érzése, hiszen soha nem lehetett biztos abban, hogy mi vár rájuk a következő pillanatban.
Az idős színésznő könnyekre fakadt, miközben felidézte, milyen nehezen birkózott meg az asztalnál a vízben főtt, száraz kukoricakásával. Ekkoriban nem akadt más étel a házban, és emlékei között a nélkülözés fájdalma keveredett a nosztalgiával.
- Ültem az asztalnál, hullottak könnyeim, anyukám állt mellettem, és azt mondta: "Vissza ne köpd, Erzsike!"
Azt mondta, csak azt az egy falatot tudta lenyelni a borzasztó száraz ételből, nem kért többet.
A riportból világosan kiderül, hogyan igyekeztek a háborúval sújtott budapestiek enyhíteni folyamatos éhségüket. Akiknek volt lehetőségük, lóhúsból készítettek ételeket, míg mások hónapokig csak lekvárt tudtak fogyasztani. A zsírt fagyasztva tartották, hogy szalonnaként használhassák, és a szederlevélből főzött tea vált sokak számára a mindennapi italává. Ez a háborús magyar konyhát bemutató riport, amelyet az RTL Fókusz közvetített, szomorú, de egyben felemelő pillanatokat is megörökít a nehéz időkben.