Rákos megbetegedés kockázatát rejtheti, ha nem megfelelő módon készíted el az ebédedet – figyelmeztet egy szakértő.


Jelentős növekedés várható a számlákon azok számára, akik figyelmen kívül hagyják a közelgő határidőt: ez sok magyar életére hatással lesz.

Főzéskor sokan gondolkodás nélkül újrahasználják a már egyszer-kétszer használt olajat. Bár ez a konyhai szokás időt és pénzt takaríthat meg, hosszú távon súlyos problémákat okozhat a szervezetben.

Luke Coutinho életmód-tanácsadó most elárulja, miért káros a szervezetre, ha kétszer-háromszor főzöl ugyanabban az olajban.

Rákot kiváltó anyagok keletkeznek.

A főzőolaj többszöri felhasználása során aldehidek és egyéb toxikus anyagok keletkezhetnek, amik növelhetik a daganatos betegségek kockázatát. A szabad gyökök felszabadulása gyulladást idézhet elő a szervezetben, ami számos betegség, például elhízás, szívbetegség és cukorbetegség kialakulásához vezethet.

2. Emeli a koleszterinszintet.

A többszörösen felmelegített olajban sült ételek emelhetik az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét a vérben, amit "rossz" koleszterinnek is neveznek. A magas LDL-szint fokozza a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

3. Gyomorégés és savas reflux

Ha rendszeresen érzékelsz kellemetlen, égő érzést a gyomrod tájékán vagy a torkodban, érdemes odafigyelned, mert lehet, hogy az újramelegített olaj okozza a gondot. Az ilyen módon kezelt olajjal készült ételek irritáló hatással lehetnek a gyomorra, ami fokozza a savtermelést és különféle emésztési zavarokhoz vezethet.

4. Cukorbetegség és elhízás

Az újrahasznosított olajjal készült ételek nem csupán kalóriában gazdagabbak, hanem olyan kémiai anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet inzulinrezisztenciájának fokozódásához. Ez pedig hosszú távon megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

A fentiek fényében célszerű elkerülni ezt a szokást, ha hosszú távon meg szeretnénk őrizni egészségünket. Hasznos lehet, ha kisebb adagokat készítesz, hiszen így kevesebb olaj marad felhasználatlanul. Ezen kívül fontos észben tartani, hogy az újrafelhasznált olaj nem csupán otthon, hanem számos étteremlánc kínálatában is előfordul. Tehát, ha csökkented a gyorséttermek látogatását, máris tettél egy lépést az egészséged javítása érdekében.

Ha a családodban előfordult cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség vagy Alzheimer-kór, akkor különösen ügyelj arra, hogy kerüld az újrahasznált olajjal készült ételeket. Ezek a betegségek önmagukban is gyulladásos reakciókat generálnak, és a többször felhasznált olajok csak tovább rontják a helyzetet. Érdemes tudatosan választani az alapanyagokat, hogy támogasd az egészségedet és csökkentsd a gyulladások kockázatát.

Related posts